afkoelen

Afkoelen, 10 tips om de hitte door te komen!

We hebben in Nederland niet vaak te maken met extreme hitte. Gelukkig maar, want laten we eerlijk zijn, dagen als vandaag zijn eigenlijk voor niemand een feest. Als het buiten drukkend warm en benauwd is voelt het soms alsof je lijf niet meer af te koelen is. Gelukkig heb ik hier 10 tips voor je! Sommige tips zijn dingen waar je waarschijnlijk zelf nog niet aan had gedacht. Wist je bijvoorbeeld dat het beter is om iets warms te drinken dan een ijskoud drankje? En dat hetzelfde geld voor koud douchen? Afkoelen maar!

 

1. Gebruik minder (huid) oliën en make-up

Misschien niet de tofste tip van een vrouw die de deur niet uitgaat zonder een poedertje en een foundation…Maar olie, en make-up zoals foundation hebben de neiging je huid af te sluiten. Dit betekend dus dat je huid de warmte vast gaat houden in plaats van los te laten. Het is misschien even wennen, maar één troost? met dit warme weer ziet bijna niemand er op z’n best uit ;). Zet een fijne grote zonnebril en een hoed op! Niemand die je herkent!

2. Let op je voeding

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die de zweetklieren stimuleren. Eet je bijvoorbeeld heel pikant dan gaat je hartslag omhoog. Je lichaam wordt dus extra aan het werk gezet. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur. Vervolgens geeft je lichaam een signaal om weer af te koelen en ga je zweten. Als het al warm weer is dan zit je natuurlijk niet te wachten op extra zweten! Pikant eten, maar ook koffie, alcohol en sigaretten kunnen dit effect veroorzaken!

3. lauw douchen, heet douchen, of koud douchen?

Lauw douchen is het juiste antwoord! Bij zowel flink warm als een ijskoude douche geldt hetzelfde principe als bij het hete pepertje van hierboven. Je hartslag gaat omhoog en je lijf werkt even wat harder. Neem een fijne lauwe douche! Het bijkomende voordeel is natuurlijk een schoon en fris gevoel!

4. Fruit !

Fruit? ja! Zoals je hierboven hebt gelezen koelt je lichaam af door te zweten. Hiermee wordt niet alleen de hitte uit het lijf gedreven maar verlies je ook het nodige vocht, en zouten! Het is belangrijk dat je die op tijd weer aanvult. Er zijn heel wat fruitsoorten die hierbij kunnen helpen. De watermeloen staat met stip op nummer één. Ook de gewone meloen, appel, mango, frambozen en aardbeien zijn uitstekend afkoel-fruit!

 

5. Tropenrooster

Als het echt warm en benauwd is heb je maar een paar uur op een dag waarop het te doen is om actief te sporten. Sta er eens wat uurtjes eerder voor op! In de ochtend is het nog fris en kun je naar hartenlust sporten. Ook s’avonds kan het weer afkoelen maar vaak duurt dat best wel even! s’ochtends is dus een beter sportmoment. (Dan heb ik het natuurlijk over de buitensporter. Wanneer je in een zaal met airco staat heb ik niets gezegd. Alhoewel bovenstaande over je lichaam extra aan het werk zetten wel weer kan gelden.)

6. Stress-less

Maar echt!!! STOP met je druk maken over de hitte! Ik hoor zoveel mensen klagen. “wat is het heet” en “hoe moet dat nou, ik moet nog…” Hoe meer je stress level stijgt hoe hoger je bloeddruk. Een hoge bloeddruk betekend een verhoogde hartslag en dus meer hitte door je lijf. Probeer je gewoon even minder druk te maken. Een beter excuus dan het weer kan ik je niet geven, sit back and relax! Een uitgelezen kans om niet alleen minder te stressen over de hitte maar gewoon, in het algemeen! Die bumperklever in het verkeer, ach! Die moet vast ergens heeeel belangrijks zijn! Die muts in de supermarkt die haar week boodschappen afrekent met muntjes van tien cent, zodat jij tien minuten langer in de rij moet staan? Whatever! Ze hebben er airco! Neem je tijd en calm the heck down.. 🙂

7. Bakkie thee!

Hoe warmer het is hoe meer ijsklontjes we in glas naaien! Hoe kouder hoe beter denk je. Maar nee, dit heeft weer een averechts effect. Hoe zit dat nou precies?
Door het ijskoude drinken daalt je lichaamstemperatuur tijdelijk. De daling wordt waargenomen door de thermostaat (!! ja echt) in je hersenstam. De thermostaat zorgt ervoor dat je temperatuur weer gaat stijgen. Als gevolg krijg je het dus weer extra warm.
Als je lauwwarme kruiden thee drinkt gebeurt juist het tegenovergestelde! De warmte van de thee zorgt namelijk voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. De thermostaat reageert hierop en koelt je lichaam af!

Tip van Roos:

Mijn persoonlijke favoriet is toch wel de alka thee! Naast de heerlijke zachte kruidige smaak zorgt het ook nog eens voor het tegen gaan van de verzuring van mijn lijf. Eigenlijk staat hier elke dag een pot op tafel. Tijdens het bloggen drink ik heel wat kopjes weg.

8.Afkoelen via je voeten

Onze voeten zijn kleine warmte regelaars. Hebben we het in de winter koud dan dragen we dikke sokken. Via een voetenbad is het dan ook prima afkoelen. Ook helpt het om s’nachts af te koelen, leg je voeten maar eens buiten het dekbed! Je zult zien dat je het snel minder warm hebt!

9. Bevries je kussen

“Mag ik je hoofd-kussen” was bij ons thuis een veel gehoorde grap, beetje flauw.. ik weet het! Wat niet flauw is zijn de nachten als het zo warm is als vandaag! Het lijkt maar niet af te koelen en je slaapkamer voelt aan als de zwaluwhoeve op een drukke zondag middag… Als je een beetje een ruime vriezer hebt is het de moeite om deze tip eens uit te proberen. Stop je hoofd kussen in een afgesloten plastic zak en leg deze in de vriezer. Haal het er uit als je gaat slapen! Voila!

10. Natuurlijk v.s synthetisch

Wat je aan trekt heeft grote invloed op hoe warm je het hebt. Het scheelt enorm veel om je te kleden in natuurlijke stoffen zoals katoen, zijde etc. deze zorgen ervoor dat je lichaam kan ademen. Synthetische stoffen houden juist de warmte vast en zorgen voor een broeierig en warm effect. Dit geldt ook zeker voor je ondergoed (he bah..ja.. bah! ) Maar echt, dan maar even een niet zo flatterend katoenen broekje, geloof me.. je voelt je net iets fijner 😉
Hoe lichter de kleur van je kleding (dus niet perse die onderbroek he…) hoe beter. Zwart absorbeert meer warmte en wit kaatst het af!

 

Heb jij nog een verkoelende-niet-alledaagse-tip? Ik hoor ze graag van je! laat een reactie achter!