Lichaamstypen huidplooimeting

Ontdek alles over je lichaamstype met de 12-punts huidplooimeting

Via een huidplooimeting kun je vetmassa in het lichaam berekenen. Dit is één van de betrouwbare manieren om je vetmassa te meten. Zo kan bij een impedantiemeter (weegschaal) de vochtbalans in het lichaam meespelen, waardoor het een minder nauwkeuriger middel is. Je hebt verschillende huidplooimetingen: 3, 4, 7, 9 en zelfs 12-punts.

Wat is een 12-punts huidplooimeting?

Met een huidplooimeting kun je de onderhuidse vetpercentages meten op verschillende plaatsen op het lichaam. Dit wordt gedaan met een huidplooitang of huidplooimeter. Het meten van je vetpercentage geeft je een goed beeld van je lichaamssamenstelling. Dit is nodig om een goede inschatting te kunnen maken op het gebied van voeding en beweging.

Bij een 4-punts huidplooimetingen wordt er bijvoorbeeld bij de biceps, triceps, Subscapulaire plooi en Supra-iliacale plooi gemeten. Echter, hoe meer punten je meet, hoe nauwkeuriger de meting.

Waarom een 12-punts huidplooimeting laten uitvoeren?

Het puur berekenen van vetpercentage is slechts één onderdeel van een huidplooimeting. Bij de 12-punts meting wordt er óók gekeken naar waar het onderhuidse vetweefsel zich bevindt. De samenstelling van het lichaam wordt weergegeven met een vetpercentage, BMI, de vetmassa en vetvrije massa. Aan de hand van de metingen kun je bijvoorbeeld een hormoonprofiel opstellen. Elk lichaam verschilt en ook de verdeling van vetopslag op het lichaam. Hormonen hebben hier invloed op. En voeding en beweging hebben invloed op je hormonen. Wanneer je weet wat voor lichaamstype je hebt, kun je dus een aangepast, persoonlijk voedings- en trainingsplan volgen. Zo boek je sneller de gewenste resultaten.

De 12-punts huidplooimeting wordt gemeten op de volgende plekken:

 • Kin
 • Wang
 • Triceps
 • Borst
 • Heup
 • Rug
 • Midzij

  huidplooimeten volgens het overload systeem
 • Buik
 • Knie
 • Kuit
 • Quadriceps
 • Hamstring

Wat vertellen de 12 huidplooien?

Bij een 12-punts huidplooitmeting worden er ook metingen in het gezicht gedaan. Als deze huidplooien erg slinken tijdens het afvallen, kan dit betekenen dat er spierweefsel wordt afgebroken in plaats van vet. De weegschaal laat dan misschien wel een lager cijfer zien, maar je raakt natuurlijk liever vet kwijt dan spiermassa. Minder spiermassa kan ook een ingevallen gezicht betekenen. En dat wil niemand!

De meting van de Subscapulaire plooi (op de rug, onder het schouderblad) vertelt of je voeding uit te veel koolhydraten bestaat die omgezet worden naar vetweefsel. De welbekende ‘love handles’ kunnen ook komen door een te veel aan koolhydraten.

De huidplooien en de kuiten en knieën geven inzicht in je slaappatroon.

Kortom: verschillende huidplooien hebben een verschillende betekenis. De analyse van een 12-punts huidplooimeting kan je zodoende helpen bij het afslanken, spieropbouw of andere prestaties.

Waarom diëten vaak niet werkt

Zoals gezegd bestaan er verschillende hormoonprofielen. Het soort lichaamstype wat je hebt (ectomorf, mesomorf, endomorf) bepaalt hoe jouw lichaam reageert op bepaalde voeding en beweging. Zo is uren sporten en weinig calorieën eten meestal niet het beste advies om in shape te komen. Een verbeterd slaappatroon of juist meer eten (van een bepaald voedingsmiddel) is soms een beter advies.

Wanneer je start met een dieet, kom je vaak in een visuele cirkel terecht. Voor veel mensen bestaat een dieet uit ‘minder eten’. Doordat het dieet niet is aangepast aan jouw persoonlijke behoeften, krijg je een tekort aan voedingsstoffen binnen. Zo’n tekort zorgt er weer voor dat het lichaam zuiniger met energie omgaat. Het lichaam vermindert dan automatisch de grootste energie verbruikers: je spieren. Terwijl juist die spieren moeten zorgen voor verbranding van (overtollige) vetreserves.

Het resultaat? De weegschaal geeft aan dat je bent afgevallen, maar in werkelijkheid heb je nog steeds een ‘muffin top’. Je bent dus enkel spiermassa kwijt en geen vet.

Een tweede resultaat van diëten is dat je te weinig vitamines en mineralen binnen krijgt. Je lichaam functioneert niet optimaal en je zit niet lekker in je vel.

De 12-punts huidplooimeting kan dit allemaal voorkomen. Je ontdekt wel lichaamstype je hebt en waar de knelpunten zitten. Zo kun je een persoonlijk voedings- en trainingsplan maken, dat je hormonen weer in balans brengt.

Ben je nieuwsgierig geworden wat een huidplooimeting voor jouw kan betekenen, of heb je nog specifieke vragen over de huidplooi meting stuur een berichtje naar info@myhealthstore.nl of bel naar 0165-563252  My Health Store in Roosendaal (Brabant).