bananenbrood

Bananenbrood zonder suiker! Makkelijk en snel recept!

Bananenbrood, een vriendin kwam er laatst mee aanzetten. Zij is het type dat altijd op de hoogte is, research doet en precies weet wat je lichaam nodig heeft. Tijdens een heerlijke bak thee kwam ze met het verhaal over het bananenbrood, en ik moet zeggen… Het water liep me in de mond! Ik ben altijd opzoek naar lekkere maar vooral ook simpele recepten om mijn lunch of tussendoortje iets aangenamer te maken. Als ik te veel van het zelfde eet vind ik het gewoon weg niet meer lekker. Goed, bananenbrood dus, zonder toegevoegde suiker (want, waarom zou je!). Niet alleen ontzettend lekker maar ook nog eens reuze gezond!

Waarom bananenbrood?

Anders dan een gewone cake heeft bananenbrood veel meer voordelen. Het bevat minder of zelfs geen bloem waardoor je automatisch ook minder “snelle koolhydraten” binnen krijgt. Dat wil dus zeggen dat je minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel krijgt! Geen snelle “kick”en geen snelle afdaling in energie waardoor je weer naar iets lekkers grijpt! De bloem wordt in dit recept dus (evt. deels) vervangen voor amandelmeel.
Ideaal dus voor mensen met een gluten-intolerantie! De amandelen zitten dan weer boordevol met gezonde voedingsstoffen zoals omega 3- vetten en vitamines en mineralen! Aan de andere kant zorgen ze wel voor iets meer calorieën, Dat is niet zo heel erg als je niet al te grote porties tegelijk neemt.

Suikervrij?

Ja, en nee! De zoete smaak in dit bananenbrood komt niet van suiker maar van de rijpe bananen en de dadels. Toch is dat niet helemaal waar, de zoete smaak komt wel degelijk van suiker! Van fruitsuikers… Ze zijn wel gezonder dan de geraffineerde kristalsuiker maar dat is vooral omdat ze veel meer vezels, vitamines en mineralen bevatten. De glucose en de fructose blijft dus hetzelfde. Dat is zeker geen rede om dit recept of ander fruit te laten staan! Fruit bevat zoveel meer voordelen dan dat het nadelen heeft…Ook voor fruit geldt dus een beetje “Snoep met mate!”

Bananenbrood recept:

Ik geef je hierbij een basis recept, je kunt natuurlijk zelf een beetje knutselen aan dit gerecht! Maak er jouw persoonlijke recept van, of varieer eens zodat je het afwisselend houdt!

Dit heb je nodig:

  • 50 gram dadels (zonder pitten)
  • 3 bananen (hoe rijper, hoe zoeter het resultaat! Een mooie manier om van je bruine bananen af te komen!)
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel (of speltmeel als je geen amandelen wilt gebruiken)
  • 50 gram havermeel of fijngemalen havermout
  • 1,5 tl bakpoeder (natrium bicarbonaat)
  • 50 gram ongebrande noten naar keuze, fijngehakt. (bijvoorbeeld hazelnoten of walnoten)
  • 1 mespuntje zout

Bereiding:

Verwarm je  oven voor op 180 graden.
Mix in een blender de dadels met de bananen, totdat er een glad mengsel ontstaat.
Klop in een andere kom de eieren luchtig met een snufje zout, en voeg hier de bananenpuree aan toe. Voeg hier amandelmeel (of speltmeel), havermeel en bakpoeder aan toe, en roer ten slotte de fijngehakte noten door het beslag.

Vet een cakevorm in, giet het beslag erin en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar in de oven.
Als de bovenkant te bruin wordt, kun je de vorm met aluminiumfolie afdekken.
Het bananenbrood is (net als een cake) klaar wanneer je een satéprikker in de cake steekt en deze er droog weer uit komt!