kater

Carnaval: Hoe voorkom je een kater?

Eerder schreven we al over carnaval, het feest der feesten voor het zuiden. In deze blog willen we dieper in gaan op het fenomeen “kater”. Is er een manier om deze te voorkomen? En mocht je ‘m nou toch hebben…Hoe kom je er dan het snelst van af? Ik zocht het voor je uit, Alaaf!
p.s. we moedigen natuurlijk niemand aan tot het overmatig gebruiken van alcohol, maar hee, we weten hoe de gemiddelde Brabander zich gaat gedragen de komende periode 😉

Minder drinken of juist meer drinken?

Oke, de domste tip van allemaal? Minder drinken… Ik geloof niet dat ik die tip aan een carnavaller kan slijten. Laten we wel wezen Carnaval en alcohol gaan hand in hand. Voor je het weet sta je weer met een biertje in je hand, of twee..
Wil je echt geen kater? Dan moet je niet drinken.

Maar het kan wel verstandig zijn om je biertje af te wisselen met een paar glazen water! Alcohol zorgt er namelijk voor dat je lichaam uitdroogt. Denk maar eens aan de dorst die je vaak s’ochtends na een avond stappen hebt. De uitdroging zorgt vaak ook voor hoofdpijn. Ook een sport drankje met mineralen en vitamine tussendoor is een verstandige keuze om de kater buiten de deur t houden! Zo vul je tijdens het drinken gelijk ook wat te korten aan.

kater verminderen door multivitamine?

Het omzetten van alcohol in je lijf kost veel vitamines. Tijdens carnaval eten we vaak ook nog eens erg ongezond. Het kan dus zeker zin hebben om meer vitamines in te nemen. Bijvoorbeeld in de vorm van een multi-vitamine. Carnavallen is eigenlijk ook best wel een topsport toch? 4 tot 5 dagen en nachten op je benen staan, drinken en dansen. Van koude optocht tot warm overvol cafe.. De kans op een griepje is vaak best groot. Ook daar kan een multivitamine je mee helpen.

Leg een goede bodem!

Let op, een goede bodem, niet perse een vette bodem! Veel mensen denken dat vet een goede maaltijd is om de klap van de alcohol op te vangen. Dat is in principe best wel een beetje waar, Vet vertraagt de absorptie van alcohol. Maar zoals je eerder gelezen hebt kom je ook op deze manier veel sneller aan je vitamine tekort. Eiwitrijk voedsel is eigenlijk de beste bodem, en ook het beste ontbijt om van je kater af te komen. Pannenkoeken met proteine poeder, een multivitamine en een groente/fruit sapje is dus een prima ontbijt om je kater uit te zwaaien!

paracetamol voor het slapen, werkt dat?

Misschien wel de meest gehoorde tip onder de feestvierders, neem voor het slapengaan een paracetamol! Echter, deze tip is eigenlijk niet waar. Als je gaat slapen is je lever nog hard bezig met het verwerken van alle alcohol. De paracetamol die je daar bovenop gooit is daarom een beetje te veel voor je lever. Paracetamol wordt dan op een andere manier in het lichaam afgebroken, waardoor je er dus vrij weinig mee op schiet. Sterker nog, je rekt je kater alleen maar uit…Het tijdstip is ook een probleem. Je kunt dan veel beter een pijnstiller nemen als je wakker wordt. Tijdens het slapen lost het misschien tijdelijk de hoofdpijn op, maar de kater zal er niet minder om worden.

Je kater uitslapen…

Hoe langer je slaapt, hoe kleiner de kater! Eigenlijk heel simpel, tijdens je slaap verbruikt je lichaam veel minder energie. Deze energie kan je lichaam gebruiken om de alcohol af te breken. Hoe meer rust je kan pakken, hoe beter! Lekker uitslapen dus!

‘S ochtends gelijk weer drinken, geen kater..?

Het is geen complete onzin, maar het werkt wel heel erg averechts op je kater! Oke, laten we er van uit gaan dat je het voor elkaar hebt gekregen om met je gigantische kater uit bed te kruipen, naar de koelkast bent gestrompeld en daar een blikje bier hebt opengetrokken met een gezicht vol walging.. je neemt een paar flinke slokken en… binnen de kortste keren voel je je wel degelijk iets beter! Je lichaam reageert op de nieuw binnengekomen alcohol en begint deze te verwerken. Echter, je kater van de avond ervoor ben je echt niet kwijt… die komt gewoon aan de beurt wanneer je lichaam er de tijd voor heeft..

 

We wensen alle carnavalvierders ontzettend veel “Leut” ! Wees een beetje verstandig met je alcohol inname, trek een warme jas aan… pas op met oversp.. “ja mam”