Detox: van Thee tot 10 daagse kuur

Nu de lente aan het vorderen is begint de interesse in detoxen te groeien.
Detox lijkt een modegril van de laatste tijd maar is eigenlijk een herontdekking van vroeger.
Toen de mens nog primitiever leefden moesten zij de winter overleven met gezouten vlees koolsoorten die bewaard konden worden, ingemaakte groentes en aardappelen. Kortom stevige winterkost om een lekker dik wintervelletje te krijgen en te overleven voordat er weer gewassen gingen groeien.

Super detoxer

Een van die “gewassen” die al vroeg in de lente aan het groeien is, is de paardebloem. De blaadjes die ietwat bitter zijn hebben een enorme reinigende werking op de lever en mogen met recht super detoxer genoemd worden.
Toeval dat ze zo vroeg in de lente groeien of speciaal “ontworpen”voor de mens die de reinigende kost zo goed kan gebruiken in de lente. Bekijk dit plantje maar eens goed, de blaadjes die plat op de grond liggen zijn bijna niet af te grazen voor het vee, maar wel te plukken voor de mens.Als je de blaadjes niet lekker vind, kan je ze ook gemalen in een capsule kopen.

Vormen van detoxen

Tegenwoordig hoeven we de winter niet meer te overleven maar zijn we na de kerstdagen, carnaval en pasen toe aan de lente kleding en zomerkleding en willen we beter en gezonder eruitzien.
Het detox dieet is een methode om gewicht te verliezen die in 2002 bedacht is door dokter Paula Baille-Hamilton. Nu hoeft detoxen niet perse afslankend te werken, ook voor slanke mensen is goed om regelmatig te detoxen. Hier kom ik later op terug.

Met verschillende vormen van detoxen bedoel ik met welke intensiteit ga jij je detox periode in.
Ik wil je drie verschillende manieren van detoxen laten zien:
1* Kleine veranderingen in je dagelijkse patroon aanbrengen
2* Grote aanvullingen in je dagelijkse patroon aanbrengen
3* Totale verandering in je dagelijkse patroon aanbrengen

*Kleine veranderingen in je dagelijkse patroon aanbrengen

 • Hoewel het relatief kleine veranderingen zijn kan het een enorme meerwaarde voor je lichaam en geest hebben.
 • Drink meer water over de dag. Water heeft een reinigende functie en kan afvalstoffen afvoeren.
 • Begin de ochtend met een glaasje apple cider vinegar. Deze reiniger en mineralen aanvoerder helpt je enorm bij je gezondheid. lees hier meer erover.
 • Slaap 8 uur per nacht. Je lever is s’nachts actief. kan je de volle 8 uur slapen kan je lever het volledig proces in gang brengen en zelf zoveel mogelijk ontgiften.
 • Eet geen/weinig chocolade. Dit is moeilijk af te breken voor de lever.
 • Drink geen alcohol. Alcohol is een serieus vergif voor je lever. Deze zal de alhohol altijd als eerste onschadelijk maken en blijft er in de nacht minder tijd over voor ander reinigingen van je lichaam

* Grote aanvullingen in je dagelijkse patroon aanbrengen

 • Ga je wat serieuzer detoxen dan ga je aan de slag met de volgende tips:
 • Eet geen/minder fastfood en suikers. Deze producten geven een zware belasting voor je lever en darmen.
 • Eet meer onbewerkt voedsel zoals groente en fruit.
 • drink (kruiden) theeën in plaats van koffie.
 • gebruik ontzurende produkten om je lichaam te reinigen, deze helpen je om je ph waarde van je bloed te verhogen en zorgen dat afvalstoffen worden afgevoerd.

* Totale verandering in je dagelijkse patroon aanbrengen

In deze variant ga je een volledige detox beginnen.Dit is niet voor iedereen weggelegd. Kies hiervoor een periode uit dat je lichamelijk en geestelijk weinig te doen hebt. Door de totale andere voedsel inname kan je tijdelijk lusteloos of met weinig energie te kampen krijgen. Moet je in deze weken een deadline halen of een examen dan kan je je detox beter na deze periode plannen.
Lever en gal detox: (deze methode leg ik miniem uit omdat je dit onder begeleiding van een therapeut moet doen. ik leg alleen het principe uit)
Hierbij ga je een week lang veel appelsap (ongezoet) of appelzuur drinken en verder zo zuiver mogelijk eten (onbewerkt voedsel, geen koud eten geen chocolade,koffie,alcohol). Het appelzuur weekt de stenen in lever en gal los en weekt de plaque uit je darmen los.
Op de zevende dag neem je een glas bitterzout in de juiste maat en neem een klysma voor de darm reiniging.
het bitterzout zorgt voor een enorm toiletbezoek waarbij de lever en gal gereinigd worden.


* Totale verandering in je dagelijkse patroon aanbrengen idee 2

Deze methode staat ook bekend als een sapkuur. Tijdens de dag eet je (drink je) alleen sappen met basis de ahornsiroop

Citroensapkuur:

Het C+ Ahorn-Citroensap-mengsel bereidt je als volgt: Meng per glas (van ca. 0,2 liter) 2 eetlepels citroensap (ongeveer een halve citroen) met 2 eetlepels C+ Ahornstroop en voeg daar warm of koud water aan toe met een snufje cayennepeper (ca. 1/10 theelepel). Je kunt ook in één keer 2 liter voor de gehele dag aanmaken (20 eetlepels citroen-sap en 20 eetlepels Ahornstroop).

Gedurende tien dagen drinkt je iedere dag 8-12 longdrinkglazen (ca. 2 liter per dag) van dit C+ Ahorn-Citroensap-mengsel.

Aangezien het mengsel alle noodzakelijke spoorelementen bevat, zul je geen honger krijgen. Wanneer je dat wilt, kun je altijd meer van het mengsel drinken. De stroop bevat 1150 kJ per 100 gr.

De Groene Poeder (een halve tot 1 theelepel), opgelost in een glas water, neem je in ’s morgens direct na het opstaan en ’s avonds vlak voor het slapen. Dit doe je gedurende de hele kuur. Ook de avond voordat je begint, neem je het Groene Poeder. Groene Poeder heeft een zacht laxerende werking die ervoor zorgt dat je voldoende stoelgang hebt. (Indien een theelepel Groene Poeder te weinig is, of juist te veel en je krijgt krampen, pas dan de hoeveelheid aan.)

’s Ochtends kun je eventueel – in plaats van Groene Poeder – zout water gebruiken, twee volle theelepels zeezout of steenzout op 1 liter water. Helemaal opdrinken! Ongeveer een half uur na het innemen zullen je darmen gespoeld worden. Let wel: je kunt zeer misselijk worden van dit water op je nuchtere maag en willen overgeven. N.B.: als je een hoge bloeddruk, een nier- of hartziekte hebt, mag je géén zout water drinken.

Tenslotte

Drink per dag in totaal tenminste 3 liter vloeistof, bestaande uit het C+ Ahorn-Citroensap-mengsel, de kruidentheeën en eventueel bron-/mineraalwater (zonder toevoeging van koolzuur). Veel drinken zorgt ervoor dat je uitscheidingsorganen niet al te zeer belast worden door de giffen en afvalstoffen;nigt met dergelijke schadelijke stoffen.

Neem je tijd

Voor alle vormen van detoxen geldt, neem je tijd. Geniet van het reinigen.
Baal niet van als je sterker gaat zweten,donkere urine of lichte hoofdpijn ervaart
Detoxen is een verandering voor je lichaam en geniet daarvan. Laat deze “bijwerkingen”er niet voor zorgen dat je voortijdig stopt. Je bent het je lichaam schuldig.