droge handen voeten

Droge handen en voeten, wat kun je zelf doen?

Het is weer zo ver, de kou is in het land en binnen een mum van tijd springen mijn handen bijna open van de droogte. Ondanks dat ik gezond eet en drink wil mijn huid nu eenmaal niet wennen aan kou en zijn mijn handen en voeten vaak extreem droog. Mijn man heeft eigenlijk hetzelfde, nu is het bij ons ook nog eens zo dat we de afgelopen 6 maanden aan het verbouwen zijn geweest. Uit gemak werk je dan vaak zonder handschoenen aan, en voor je het weet zitten je handen onder de verf, terpentine, cement of kalk… Je raad het al, dat heeft absoluut niet voor verbetering gezorgd.

Scrubben

Scrubben is iets wat zeker helpt bij droge handen en voeten. Het verwijderd dode huidcellen, maakt de huid glad en zorgt ervoor dat een creme of olie beter kan intrekken. Wie mijn eerdere blogs heeft gelezen weet dat ik het niet zo heb op chemische toevoegingen in producten die je kant en klaar koopt. Een scrub is helemaal niet moeilijk te maken! Wij hebben naast het zeep pompje nu standaard een bakje suiker staan. Een kwestie van een schep suiker en een beetje zeep en je hebt eigenlijk al een hele fijne scrub! Maar vaak meng ik een goede verzorgende olie (zoals sint jansolie) Met zee zout en suiker. hiermee scrub je gedurende een paar minuten de handen en/of voeten. Spoel het goed af en je kunt gaan smeren!

Smeren bij droge handen en voeten

Nu, zoals je net hebt gelezen… er zit veel toegevoegd aan de kant en klare producten die je kunt kopen. Oke, een creme uit een tube die ook nog eens snel intrekt is natuurlijk hartstikke handig. Maar vaak bestaan deze uit minerale olie. Hierover doen veel mythes de ronde, maar uit onderzoek is gebleken dat het niet perse zo is dat deze olie de huid afsluit. Vaak wordt beweerd dat de huid dan niet kan ademen, maar dat is eigenlijk ook onzin. De huid “ademt” namelijk door het bloed. Daar haalt je huid de zuurstof uit.

Is er dan geen nadeel aan minerale olie? Ja, dat is er wel. het klinkt misschien gek, maar minerale olie houdt het vocht zo goed vast dat het je huid kan overhydrateren. Je huid wordt dan te vochtig. In eerste instantie zul je dat niet merken, je ziet alleen de voordelen. De droogte trekt weg maar allerlei cel processen kunnen op termijn minder goed verlopen. Je komt dan in een cirkel terecht waar je blijft smeren, en het probleem dus blijft “voeden”.

Natuurlijke olie

Ik ben gek op mijn flesje sint janskruidolie, zoals je hierboven gelezen heb gebruik ik hem in mijn scrub. Maar ook in mijn gezichtsmasker, haar, op een wondje of in plaats van dag/nacht creme. En ja, je raadt het al… Ook als hand en voet creme. Sint janskruid wordt al eeuwen gebruikt als redder bij de droge of probleemhuid, en ik zweer er ook bij. oke, het duurt wat langer voordat het ingetrokken is, maar dat is ook mijn verplichte momentje rust. Als ik toch even niets doe of televisie kijk smeer ik mijn handen in en masseer ik ze tot het is ingetrokken. Dan weet ik tevens zeker dat ik mijn huid niet over hydrateer. En het gevolg is een lekker zacht huidje!

Vitamine voor een droge huid

Als niets lijkt te helpen kun je eens kijken of je de huid van binnen uit kunt helpen. De combinatie van smeren en slikken is zeker aan te raden! De huid krijgt de voeding van beide kanten en kan zo eerder herstellen. Er zijn speciale huid haar en nagel capsules. Deze pakken precies die gebieden aan waar wij vrouwen graag mee pronken! Ze bevatten precies die voedingsstoffen die nodig zijn om jouw huid een boost te geven.

Heb jij tips voor een droge huid? Of maak jij je eigen mengseltje bij droge handen en voeten? Laat een reactie achter!