groentechips

Groentechips, de ongezonde variant van aardappelchips?

Groentechips, het lijkt een heuse hype te worden. Deze week verbaasde ik me voor het rek met groente chips, de meest idiote groente worden gefrituurd en verpakt naast de aardappelchips gezet. Zelf ben ik stiekem een paprikachipsjunky. Sinds ik gestopt ben met het (overmatig) eten van koolhydraten mis ik mijn snack als nooit te voren. Ik vroeg me dan ook af of er geen alternatief was. Dit alternatief kwam in de vorm van groentechips. Maar, als je mij een beetje kent weet je dat ik het eerste anderhalf uur van mijn boodschappen tournee heb besteed aan het lezen van de verpakkingen…

suiker,suiker en suiker?

in eerste instantie verbaasde ik me over de hoeveelheid suikers die worden toegevoegd aan de groentechips, ik kon er maar weinig vinden die geen toegevoegde suikers bevatten. Maar als je er over nadenkt is dat eigenlijk echt heel erg logisch. Hoe krijg je anders een gefrituurde boerenkool op smaak? Maar echt… gefrituurde boerenkool! In alle zakken groentechips zitten toevoegingen, smaakmakers, zout en suiker… Terwijl we in de gewone chips enkel aardappel, olie en zout terug vinden.

Frituur…

Oke, maar buiten de suikers om dan… Kan iets dat uit de frituur komt gezond zijn? Nou nee dus. Ik zocht het voor je uit. Wanneer je een zak naturel chips van 150 gram in een keer leeg eet krijg je slechts 10kcal meer binnen dan wanneer je de zak boerenkoolchips naar binnen werkt. Een verschil wat dus vet te verwaarlozen is. Mijn lieve collega blogger heeft een gouden regel:

” Wanneer je gaat snacken, neem dan een snack die de moeite waard is! Koop een paar heerlijke bonbons, een pracht stuk chocolade en ga niet een hele zak koetjesrepen of droge biscuits weg werken die je eigenlijk toch niet lekker vindt.”

Conclusie :

Groentechips zijn ondanks hun gezonde klinkende naam niet perse een gezondere variant op de aardappelchips. Ze zijn al zeker geen vervanging voor je dagelijkse portie verse groente. Toch kan het echt geen kwaad om af en toe te genieten van een handje gefrituurde boerenkool, maar zoals met alle snacks…Geniet met mate.

Ik hou het voorlopig bij mijn handje noten en zaden, deze cashewnoten zijn toch wel mijn favoriet! Er zit geen zout, geen suiker en geen smaakstoffen aan toegevoegd. En ze zijn ongebrand, en dus niet in de frituur geweest.

Of er echt een gezonde snack bestaat ga ik de komende tijd voor je uitzoeken. Misschien heb je zelf een favoriete gezonde snack? Maak je zelf iets, of koop je iets ? Laat het me weten in een reactie of via het contactformulier! Misschien lees je jouw gouden tip hier dan binnenkort terug!