huidveroudering

Huidveroudering & het recept voor de eeuwige jeugd

Huidveroudering is zo’n beetje de grootste vijand van de meeste vrouwen. Maar ook mannen zijn zich steeds bewuster van hun huid en uiterlijk. Het is misschien een beetje een ijdel verhaal, maar als we aan alle kanten bezig zijn met onze gezondheid mogen we het ook over onze huid hebben toch?
Ik loop zelf tegen de dertig, en ik merk dat zeker de laatste jaren mijn huid aan het veranderen is. Niet drastisch, maar de eerste fijne lijntjes beginnen zich te vormen. De huid van mijn bovenarmen wordt langzaam aan iets slapper en ik vrees voor de “kipfiletjes”waar zoveel vrouwen vanaf willen. Ik ga in dit blog niet teveel in op de oorzaken van huidveroudering, ik denk namelijk dat we allemaal weten dat roken, zonnen, niet goed slapen etc. ooorzaken kunnen zijn van een vervroegde huidveroudering.

Bestaat er zo iets als ene recept voor de eeuwige jeugd? Ik zocht het voor je uit en deel graag mijn bevindingen met je!

Anti-Rimpel creme

Het meest gebruikte product op het gebied van huidveroudering.
De reclames beloven ons “minder lijntjes”, een strakkere en vitale huid… Ze beloven ons dat kinderen in de zandbak niet geloven dat dát zijn oma is! Maar hoe werken deze crèmes dan. Sterker nog, werken ze überhaupt wel? Ik ging voor je op onderzoek uit en kwam tot een vrij schokkende ontdekking.
Anti rimpel crème bestaat niet. Dit zegt ook de consumenten bond na een uitvoerig onderzoek gedaan te hebben naar alle zogenaamde wondermiddeltjes.

Crèmes die rimpels laten verdwijnen bestaan niet, laat de nieuwe test antirimpelcrèmes van de Consumentenbond zien. Een crème kan wel het vochtgehalte van de huid verbeteren, waardoor die er beter uitziet. De Consumentenbond testte samen met 14 zusterorganisaties 34 antirimpelcrèmes waarvan er 13 in Nederland verkrijgbaar zijn. De antirimpelcrèmes werden vergeleken met een standaardcrème.

Bron consumentenbond

Vochtgehalte verbeteren

Maar, is het dan noodzakelijk om het vochtgehalte van de huid via een creme te verbeteren. In mijn opzicht is dat alleen te doen als je daarbij voldoende vocht inneemt. Want vochtinbrengende creme is weer zo’n mythe! Een creme kan de huid wel helpen het vocht op te slaan, maar kan deze zelf niet inbrengen! Het is dus verstandig om genoeg water en (kruiden) thee te drinken.

Huidveroudering voorkomen van binnen uit

Oke, uit bovenstaande onderzoeken is dus eigenlijk gebleken dat het verschil van binnen uit komt. Ik vroeg me dan ook af of er bepaalde supplementen of vitamines zijn die huidveroudering kunnen stoppen of vertragen.
In veel cremes zit Vitamine E. Maar wanneer ik in mijn onderzoek ga kijken naar de bewezen claims van Vitamine E stuit ik op een voor mij vrij vage claim van het voedingscentrum.
“Vitamine E draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress”. Oxidatievewat? Stress, nooit goed..

Oxidatieve stress, Anti- oxidant

Regelmatig zie je de term Anti-oxidant voorbij vliegen, en in het kader van bovenstaande oxidatieve stress leek het me dat dit broertjes zijn. Wat is het nu precies? Op internet vond ik daarover het volgende:

Net zoals ijzer roest (=reactie met zuurstof), zo kunnen ook moleculen in de cel beschadigd worden – nu niet door zuurstof, maar door reactieve moleculen. Die reactieve moleculen ontstaan voortdurend in de cel, als bijproducten van de suikerverbranding. De cel heeft nu eenmaal zuurstof nodig om te overleven, en regelmatig wordt een reactief molecule gevormd uit zuurstof.
Reactieve moleculen kunnen in principe alles in een cel beschadigen (=oxidatieve stress) en liggen aan de grondslag van veroudering. Bij vele ziekten zien we dat oxidatieve stress sterk toegenomen is, zoals kanker, hart- en vaatziekten, alzheimer, diabetes, staar etc. (bron: ABC gezondheid)

De anti oxidant kan deze stress dus opvangen en min of meer neutraliseren (dit leek me de meest gepaste term..) Je haalt je anti-oxidanten uit je voeding. Maar je kunt deze ook (extra) bij slikken. Vitamine E is dus zo’n anti oxidant.

Collageen en huidveroudering

Collageen is met 70% een hoofdbestanddeel van het (losmazige) bindweefsel in onze huid.  Collageen is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen gestaag af. Hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels, de huid wordt slapper en effecten van buiten af hebben een grotere invloed op de huid. (bron: wikipedia)

Collageen is dus een belangrijke speler op het gebied van huidveroudering. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen. Vitamine C is natuurlijk een vrij bekende vitamine, maar wist je dat als je een roker bent je veel meer vitamine C nodig hebt dan een niet roker? Dit heeft dan weer alles te maken met het verhaal hierboven. Hierover kun je meer lezen in mijn blog over vitamine tekorten.

Smeren, poetsen, oliën..

Nu, ik heb je net verteld dat anti-rimpel crèmes niet helemaal de waarheid vertellen… maar wat smeer je dan wel op je huid? Ik ben zelf een paar jaar geleden helemaal gestopt met smeren. Dat is, smeren van cremes. Ik gebruik enkel natuurlijke en zuivere oliën op mijn huid, Niet alleen voor de verzorging maar ook voor de reiniging van mijn huid. Hierover schreef ik eerder al een blog.

Voor de mensen die zich afvragen of dat dan niet veel te vet is.. Nee dat is het niet. S’avonds gebruik ik wat meer olie op mijn huid. Maar s’ochtends gebruik ik maar een paar druppeltjes. Tegen de tijd dat ik mijn haar heb gedaan en mijn tanden heb gepoetst is de olie al lang ingetrokken en begin ik aan mijn make-up. Ik loop dus echt niet de hele dag met een glimmend voorhoofd rond.

Het recept voor de eeuwige jeugd?

Een goede olie voor je gezicht, Vitamine E, Vitamine C en een gezonde levensstijl. Veel water drinken en uit de zon blijven! Simpeler kan ik het niet maken!

Heb jij nog tips? wat gebruik jij op je huid, of wat voor vitamine slik jij? Laat een reactie achter en dan zoek ik het voor je uit!