overgang

4x Hulp bij de overgang

Overgangsklachten zijn vaak vervelende maar onschuldige werkingen in het lichaam. Enorm zweten, vermoeid, warm koud allemaal syptomen die het lichaam vertellen dat je in de overgang bent.

Waarom deze klachten

Tiijdens de overgang ga je langzamerhand stoppen met menstrueren. Voor velen een uitkomst maar de weg ernaar toe kan lastig zijn. Tijdens je menstruatie gaat je lichaam ook ontgiften en ontzuren, een normaal proces waar nu met de vermindering/stoppen van de menstruatie een einde aan komt.
Het lichaam zoekt nu andere mogelijkheden om te ontgiften/onzuren.
Enorm zweten, vermoeid, warm koud zijn allemaal manieren van het lichaam om de afvalstoffen het lichaam uit te krijgen.
Wat kan je nu doen tegen deze overgansklachten? Onderstaande tips zijn voorkomen en oplossen van overgansklachten.

1 Salie de koning van anti zweet

Salie is een normaal keukenkruid maar is voor dagelijks gebruik ook in capsules en druppels te koop zodat je maaltijden niet altijd naar salie smaken. Salie in capsule is ook makkelijk in te nemen en geconcentreerder dan thee


 Een goed middel tegen overmatig (nachtelijk) zweten, bij opvliegers tijdens de overgang. Voor vrouwen die willen stoppen met borstvoeding. Bij menstruatiepijn en pijnlijke borsten voor de menstruatie (als kompres), brengt de menstruatie op gang. Verder als ontsmettend middel bij wonden die slecht genezen. Natuurlijk ook een heerlijk keukenkruid, vooral bij vette etenswaren (varkensvlees, ei, op de barbecue). “plantaardigheden.nl

2 Eet gezonde(re) produkten

Wat er niet aan komt hoeft er ook niet af. Dit geldt ook voor lichaams belastende produkten. Wat er niet ingaat hoeft ook niet afgebroken te worden.
Vaak hebben vrouwen dezelfde klachten als hun moeders. Dit komt gedeeltelijk door dezelfde soort hormonen en gedeeltelijk door hetzelfde eetpatroon. Je eten is je basis van je bestaan, en nu ook van je overgang.
Het cliche van gezond eten gaat je ook helpen bij je overgang.
Stop in je dagelijkse voedingspatroon veel groene groentes, eet avocado’s en vervang je halvarine en margarines voor avocado olie, kokosolie en lijnzaadolie. Gebruik lekker veel verse kruiden zoals gember,curcuma,citroenmelisse, munt en oregano.
Wees rustig met koffie,wijn en sterke drank, geraffineerde suikers en witte deegwaren.

3 Ontzuur je lichaam

Nu je lichaam niet (zoveel) menstrueert zal je andere manieren van detoxen/ontzuren moeten zoeken. Dit kan je doen door je lever en je darmen te helpen met aanvullende suplementen. De lever is je “vuilnisman” van je lichaam. Ga je deze ondersteunen met specifieke kruiden en vitamines dan worden er meer afvalstoffen uit het lichaam verwijderd.
Het makkelijkst is om deze in een capsule in te nemen. Ben je meer voorstander van een drankje dan kan de Resium een goed alternatief zijn.
Je darmen kan je ondersteuning geven door voldoende vezels te eten, genoeg water te drinken
Daarnaast kan een supplement van glutamine je darmen verbeteren


glutamine belangrijk voor het immuunsysteem en een goede opbouw en regeneratie van de darmwand. Ook is glutamine van belang voor de darmbarrièrefunctie: glutamine ondersteunt de vorming van zogeheten tight junctions (zonula occludens), specifieke eiwitten die darmepitheelcellen bij elkaar houden en ervoor zorgen dat deeltjes uit het maagdarmkanaal niet ongecontroleerd langs het darmslijmvlies het lichaam in kunnen komen. Glutamine wordt daarom vaak ingezet om lekkende darm (verhoogde darmpermeabiliteit) tegen te gaan.

Glutamine is betrokken bij de synthese van eiwitten, nucleïnezuren (DNA, RNA), neurotransmitters (waaronder GABA, gamma-aminoboterzuur), glycogeen en hormonen. Tevens is glutamine belangrijk voor het zuur/base-evenwicht (glutamine verhoogt de renale uitscheiding van zuren en verhoogt de bufferende capaciteit van bloedplasma), de spieropbouw en de ontgifting van ammoniak in de hersenen. Ook zijn er aanwijzingen dat glutaminesuppletie bijdraagt aan gewichtsdaling bij mensen met (sterk) overgewicht. Bij duursporters gaat glutamine immunosuppressie en een lekkende darm tegen

Copyright (C) Orthokennis https://www.orthokennis.nl/nutrienten/l-glutamine

Glutamine is een redelijk smaakloos poeder en kan je in en glas water mengen en opdrinken.Glutamine kopen kan bijvoorbeeld hier:

4 Soja,rode klaver,hop

Deze drie kruiden zijn het meest gevraagd & gekocht bij overgangsklachten.
Elk kruid heeft haar specifieke werking op het hormoonstelsel van de vrouw.
Ervaring leert ons dat er geen nummer 1 is van deze drie kruiden. Het blijkt dat het vaak proefondervindelijk vaststellen is wat voor jou werkt, hoe goed het resultaat ook is bij buurvrouw,vriendin of andere adviesgeefster.
Ga op de volgende manier te werk:

  • Schrijf van een maand op hoeveel last je van de overgangsklachten hebt ( bijvoorbeeld 3 maal wakker per nacht,5 zweetaanvallen per dag, 6 maal per week hoofdpijn)
  • Je gekozen kruid (soja,klaver,hop) minstens voor een maand gaan gebruiken. Je cyclus duurt een maand , de mogelijke resultaten duren ook een maand.
  • In deze maand schrijf je weer op hoeveel overgangsklachten je hebt en vergelijk ze met je brief van een maand geleden.
  • Zit er verbetering in de twee lijstjes dan weet je dat je het goede kruid hebt gekozen (al is het maar minimaal)
  • Zit er geen verbetering in dan kan je en ander kruid voor en maand gaan gebruiken en herhaal je de stappen die net beschreven zijn.