synthetisch foliumzuur

synthetisch foliumzuur, wat doet dit met je vruchtbaarheid?

Synthetisch foliumzuur, ik wist tot voor kort eigenlijk niet dat het bestond! En toch neem ik iedere dag braaf mijn tabletje…
In navolging van mijn eerdere blog over onze kinderwens zoek ik de komende tijd een aantal tips en veelgehoorde adviezen uit. Ik heb in de afgelopen 3 jaar zo’n beetje alle tips wel gehoord. Tips van bekende en familie, maar ook adviezen van artsen en specialisten. In deze blog wil ik wat dieper ingaan op foliumzuur, en dan zeker op de synthetische variant die de meeste van ons eigenlijk nemen…

Waarom foliumzuur slikken?

Foliumzuur is belangrijk bij de vroege ontwikkeling van je kindje. Het voorkomt allerlei ernstige aandoeningen en helpt de embryo ontwikkelen. Veel zwangere vrouwen krijgen dan ook het advies foliumzuur te slikken.
Zelfs in de checklist die ik van mijn specialist kreeg werd gevraagd of ik al foliumzuur slikte. Foliumzuur kun  je uit je eten halen, maar aanbevolen wordt om 400 mcg foliumzuur bij te slikken.  voor zwangere vrouwen (en vrouwen met een kinderwens) is het niet mogelijk de gewenste hoeveelheid foliumzuur “bij te eten” dat zou neerkomen op bv. een kilo bruine bonen per dag! Vandaar dat we allemaal braaf ons tabletje slikken.

Foliumzuur en de vruchtbaarheid man:

Ja, ook voor mannen is foliumzuur een heel belangrijke vitamine. Uit nieuw Nijmeegs onderzoek is namelijk gebleken dat de combinatie Foliumzuur/Zink een grote rol speelt bij de kwaliteit van het sperma.  ‘Het aantal zaadcellen bij een groep mannen die verminderd vruchtbaar was, nam na een half jaar slikken van een hoge concentratie foliumzuur en zink met 74 procent toe’, zegt dr. Wai Yee Wong. ‘Foliumzuur is dus ook voor de man een belangrijk supplement. (bron: Volkskrant)

Onvruchtbaar door synthetisch foliumzuur?

Nu heb ik je net wat inzicht gegeven in het belang van foliumzuur. Al bovenstaande is precies de rede dat ik en mijn partner deze supplementen slikken. Maar, toen ik afgelopen weken weer in mijn google doolhof vol informatie belande stuitte ik op wel heel andere informatie. Een heel aantal blogpagina’s beweren namelijk dat de synthetische variant van foliumzuur juist zou kunnen zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid. Ik ging op onderzoek uit en probeerde voor jullie dit ingewikkelde verhaal op een normaal leesbare manier op te schrijven. Vergeef me hier en daar de moeilijke termen, de ingewikkelde zinnen en moeilijke woorden.

foliumzuur en folaat

Oke, ik wist het niet maar er zijn twee soorten.. foliumzuur in de synthetische vorm (goedkoop, makkelijk maakbaar en gewonnen uit koolteer…) en het biologisch actieve folaat. 
Folaat is dus de natuurlijke bron van vitamine B11. Als je even op het etiket van je potje kijkt zou je moeten zien dat er staat “Foliumzuur als 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF)” Dan heb je dus de natuurlijke of biologisch actieve vorm te pakken en zit je goed.  Overigens kun je het verschil ook aan de prijs merken. Een potje foliumzuur van de kruidvat koste me zo’n 2,50 terwijl het potje biologisch actief foliumzuur van essential organics me 18.95 koste.

De synthetische variant:

Foliumzuur is een synthetische vorm van vitamine B11, die ook bekend staat als pteroylmonoglutaminezuur.
In tegenstelling tot folaat, wordt het grootste deel van synthetisch foliumzuur niet omgezet in de actieve vorm van vitamine B11. Kortom, je lichaam kan er dus eigenlijk niet veel mee. Zelfs een kleine dosis synthetisch foliumzuur kan niet altijd worden omgezet voor dat je je volgende tabletje neemt. Hierdoor krijg je dus een ophoping in je lichaam.

Is ongemetaboliseerd (niet verwerkt) foliumzuur schadelijk?

Buiten het feit dat je lichaam deze vorm dus niet echt omzet naar dat waar je het voor slikt zouden er aanwijzingen zijn dat een wanneer je een chronisch verhoogd niveau van ongemetaboliseerd (door je lichaam niet verwerkt) foliumzuur hebt dit effect kan hebben op je gezondheid. Uit onderzoek is aangetoond dat er onder andere een verhogd risico op kanker  of een vitamine gebrek kan ontstaan.

Conclusie, maakt synthetisch foliumzuur onvruchtbaar?

Nu, ik vind het een ingewikkeld verhaal maar waar het op neer komt is het volgende: Foliumzuur wordt aangeraden om ernstige afwijkingen maar ook een miskraam te voorkomen. Wanneer je dus de synthetische variant slikt denkt je lichaam foliumzuur binnen te krijgen, maar kan deze dynthetische variant niet of nauwelijks verwerken. er wordt wel een seintje gegeven dat je het binnen hebt gekregen en dus wordt folaat uit b.v. bladgroente niet meer opgeslagen.
Dit zou kunnen zorgen voor een aantal nadelige effecten op je gezondheid. (en je eventuele zwangerschap).

Hoewel het dus in onderzoeken bewezen is dat je de vruchtbaarheid van de man zou kunnen verbeteren door het slikken van foliumzuur geldt dat dus niet wanneer je een synthetische foliumzuur zou slikken. Het foliumzuur zou dan niet of nauwelijks worden opgenomen in het lichaam en daardoor zou er dus weinig tot niets aan de kwaliteit van het sperma veranderen.

Omdat er wel is aangetoond dat een natuurlijk variant de vruchtbaarheid van de man en de groei van de embryo bevorderd raad ik je wel aan om foliumzuur in de biologisch actieve vorm te gaan (of blijven) slikken. Ik zelf koos voor het biologisch actief foliumzuur van essential organics. De biologisch actieve vorm is de in het lichaam actieve vorm van foliumzuur die dus direct door ons lichaam gebruikt kan worden. Daarnaast bevat deze capsule ook groente en fruit extracten zodat het foliumzuur nog beter omgezet kan worden.

 

Heb je vragen? Of ook een tip gehoord en wil je dat ik het voor je uit zoek? Laat even een berichtje achter of neem contact met me op via het contactformulier!


Deze blog is geschreven door Roos, 29 jaar. Ze probeert nu 36 maanden zwanger te worden en houdt je hier op de hoogte van haar belevenissen, de behandelingen en probeert het antwoord te vinden op de meest gehoorde vragen en tips.