vruchtbaarheid man

Vruchtbaarheid man verhogen, met supplementen sneller zwanger?

In navolging van mijn eerdere blog “Als zwanger worden niet vanzelf gaat” ga ik de komende tijd aan de slag met de meest gehoorde tips op het gebied van vruchtbaarheid. Voor zowel de man als de vrouw. Daarnaast schrijf ik uit eigen ervaring, ik vertel je wat wij gedaan hebben om onze vruchtbaarheid te verhogen nadat we na 3 jaar nog geen kindje hebben.

Vruchtbaarheid man

Vandaag ga ik je meer vertellen over het verhogen van de vruchtbaarheid bij de man. Alleen al omdat hier vrij weinig over te vinden is. Later volgt de vruchtbaarheid van de vrouw, maar  het verbaasde me dat ook instanties als het ziekenhuis en de zorgverzekering eigenlijk allemaal bezig zijn met de vruchtbaarheid (en de behandelingen) bij de vrouw. Maar dat er zo bizar weinig onderzoek wordt gedaan naar de vruchtbaarheid man. Wanneer de man verminderd vruchtbaar is wordt je al heel snel doorverwezen naar IUI of IVF behandelingen. Maar eigenlijk vind ik dit persoonlijk een beetje krom. Even er van uit gaande dat de vrouw gezond is. De man heeft een verminderde vruchtbaarheid, maar hier wordt niets aan gedaan. Het advies is gezonder te gaan leven. De vrouw mag (even heel grof gezegd) op de behandeltafel. Ondanks dat ze een gezond functionerend lichaam heeft.

De oorzaak achterhalen

Het belangrijkste bij het verbeteren van de vruchtbaarheid is in mijn ogen de oorzaak achterhalen. Heb je stress, slaap je slecht? Rook of drink je? Is er iets anders aan de hand? Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken waar het probleem zit, is de kwaliteit van je zaad minder, of is de beweeglijkheid niet optimaal? Of wellicht zelfs beide.
Hier kun je achter komen door een sperma test te laten uitvoeren. Je huisarts kan je hiervoor door laten verwijzen.  Vraag aan je huisarts of je de testresultaten op papier kunt krijgen. Zo kun je op je gemak nog eens kijken waar het hem nou in zit en kun je eventuele latere testen vergelijken.

Verminderde vruchtbaarheid behandelen

In de moderne geneeskunde is eigenlijk vrij weinig onderzoek gedaan naar de vruchtbaarheid van de man. In plaats van de man behandelen wordt je als stel dus doorgestuurd naar de fertiliteitsafdeling van het ziekenhuis.  Voor veel stellen zal dit misschien voldoende zijn.  Nogmaals, ik vind het persoonlijk een beetje een kromme gedachte om een gezond lijf te behandelen… Vandaar dat ik op onderzoek uit ging voor stellen waarvan de man verminderd vruchtbaar is. Later zal ik ook een blog uit eigen ervaring schrijven over het verhogen van de vruchtbaarheid van de vrouw, maar eerst de mannen. Omdat ik vind dat er veel te weinig over te vinden is. Ik richt me in deze blog puur op het behandelen met supplementen, over je levensstijl is eventueel genoeg te vinden op google. Juist de achtergrond en onderzoeken naar supplementen zijn zo interessant.

Ashwaganda

Ashwagandha supplementen zouden krachtige effecten op de mannelijke hormonen en reproductieve gezondheid hebben.  Ashwagandha (Withania somnifera of winterkers)  is een belangrijk kruid binnen de ayurvedische geneeskunde en wordt daar al duizenden jaren gebruikt. In recent onderzoek is aangetoond dat het ook zou bijdragen aan de vruchtbaarheid van de man.

onderzoek:

In een studie bij 75 onvruchtbare mannen werd de groep behandeld met ashwaganda. Zij hadden een toename van het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid. Daarnaast leide de behandeling tot een aanzienlijke verhoging van de testosteronspiegel. Onderzoekers toonde ook aan dat de groep die het kruid namen een verhoogd niveau anti oxidanten in het bloed hadden. Ook zou ashwaganda de stresslevels kunnen verminderen.
Mocht je je verder willen verdiepen in de onderzoeken (zware kost!) Vind je ze hier: 1 2 3

Vitamine C


Even een moeilijk woord tussendoor, Oxidatieve stress. Je lichaam krijgt dagelijks te maken met allerlei vervuilende stoffen, maar ook de ongezonde gewoontes kunnen leiden tot oxidatieve stress. Dit wil eigenlijk zeggen dat de vervuiling je lichaam aantast. Om die vervuiling “op te ruimen” neem je dus de anti oxidanten. (ik weet het, het klint bijna als jip en janneke taal, maar eer dat ik door had hoe dit nou precies zat…) Goed, Oxidatieve stress kan er voor zorgen dat je verminderd vruchtbaar bent.  het kan weefselschade, en ontstekingen bevorderen en het risico op chronische ziekte kan toenemn. Voldoende inname van anti oxidanten (zoals vitamine C) kan er voor zorgen dat je oxidatieve stress tegen gaat.

Onderzoek:

Een onderzoek met onvruchtbare mannen toonde aan dat het twee maanden lang tweemaal daags slikken van 1000Mg Vitamine C leidde tot een verhoging van de beweeglijkheid van het sperma met 92%. Daarnaast was een toename van het aantal zaadcellen 100%. Het verminderde ook het aantal misvormde spermacellen met 55%

Zink en de vruchtbaarheid

Heel vaak heb ik mensen tegen me horen zeggen dat je van oesters eten vruchtbaar wordt. Waar het vandaan komt wist geen van alle. Ik wel, het zit hem namelijk in het zinkgehalte van de oester. Dit schelpdier bevat 16 mg zink per 100 gram. Zink speelt een rol bij de vruchtbaarheid omdat dit mineraal bijdraagt aan de vorming van de spermacellen. Daarnaast heeft zink invloed op de hormonen. (waaronder testosteron). Zink is zeker in combinatie met een aantal andere vitamines dus geen verkeerd product om bij te slikken. De beste combinatie vind je in een prostaat formule. 

Goed sperma door vitamine B12?

Ook vitamine B12 speelt een rol bij de vorming van spermacellen. Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat bij mannen met een afwijkende spermakwaliteit, in 39% van de gevallen sprake was van een tekort aan vitamine B12. Verder onderzoek moet uitwijzen of een deel van de onvruchtbaarheid bij deze mannen komt door een vitamine B12-tekort én of vitamine B12-supplementen de vruchtbaarheid verbeteren.

Vitamine D

Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen hebben het sperma van 300 willekeurig gekozen mannen onderzocht. tegelijk werd de Vitamine D spiegel in het bloed van deze mannen gemeten. Opvallend was dart bijna de helft van deze mannen een tekort aan vitamine D in het lichaam had. Bij deze mannen met een tekort was de beweeglijkheid en de snelheid van de zaadcellen minder dan bij mannen zonder vitamine D tekort.  Maar ook het aantal gezonde zaadcellen lag bij de mannen met een tekort veel lager dan bij de andere groep.

 

Maca

Maca is een knolgewas wat bij de meeste mensen vooral bekend staat om zijn energie verhogende werking.Maar, Dierstudies laten zien  dat maca de vruchtbaarheid kan verhogen.

Bij mannen kan maca de aanmaak van zaadcellenverhogen en de mobiliteit van de rijpe zaadcellen verbeteren. . Uit een klinische studie onder negen gezonde mannen bleek orale toediening van maca het volume aan zaadvloeistof te verhogen. Daarnaast nam het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid ervan toe.

Slot conclusie:

Voor dat je met vruchtbaarheidsbehandelingen in het ziekenhuis start loont het dus misschien wel om met supplementen je vruchtbaarheid te verhogen. Ik heb hier maar een klein aantal producten vermeld omdat ik enkel de wetenschappelijke onderzoeken wilde uitlichten. Wanneer je zelf gaat zoeken zul je waarschijnlijk nog veel meer tegen komen. Al deze en andere supplementen garanderen natuurlijk geen eventuele zwangerschap, maar wellicht kan het je helpen in je zoektocht naar informatie.
Ik zoek het graag voor je uit, dus laat een reactie achter als je vragen hebt.

Daarnaast, ik schrijf vanuit een algemene belichting. Het kan zijn dat je een specifieke klacht of oorzaak van de klacht hebt. Het is altijd verstandig om je huisarts te raadplegen. Wanneer er geen specifieke rede is gevonden voor je verminderde vruchtbaarheid, is het wellicht de moeite waard om je levensstijl aan te passen. Alles wat je aan gezondheid kan winnen (ook als je wel besluit om over te gaan tot IUI/IVF) is meegenomen.Deze blog is geschreven door Roos, 29 jaar. Ze probeert nu 36 maanden zwanger te worden en houdt je hier op de hoogte van haar belevenissen, de behandelingen en probeert het antwoord te vinden op de meest gehoorde vragen en tips.